Śniadanie do szkoły

Śniadanie do szkoły

Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek w codziennym żywieniu dziecka. Szkoła wymaga dużej aktywności umysłowej, skupienia i zdolności do logicznego myślenia, ale także aktywności fizycznej, szczególnie podczas zajęć z wychowania fizycznego. Dlatego, niezwykle istotne jest, żeby śniadanie do szkoły spełniało swoją rolę i dostarczało dziecku energii.

Główna istota drugiego śniadania

Dziecko spędza w szkole dużą część swojego dobowego czasu. Lekarze i dietetycy zgodnie podkreślają, że uczniowie szkół podstawowych do prawidłowego rozwoju potrzebują spożywać dziennie ok. 1800kcal, które powinny być rozłożone na cztery lub pięć posiłków. Śniadanie do szkoły zajmuje zatem niezwykle ważną pozycję w dziennym jadłospisie. Głównym zadaniem, jakie ma spełniać szkolne śniadanie, jest dostarczenie dziecku energii niezbędnej do prawidłowej pracy umysłu i sił witalnych. Uczeń po zjedzeniu takiego posiłku, powinien nie tylko przestać odczuwać głód, lecz również być świeżym, pełnym energii i gotowym do działania.

Z czego powinno składać się śniadanie do szkoły?

Ustaliliśmy, że głównym zadaniem śniadania szkolnego ma być dostarczanie uczniowi niezbędnej energii. Podstawowym źródłem energii są węglowodany. Dlatego, śniadanie, jakie przygotowujemy dla naszego dziecka powinno składać się przede wszystkim z dużej ilości węglowodanów złożonych. Postawmy zatem na ciemne pieczywo lub inne produkty zbożowe, różnego rodzaju makarony i kasze. Dobrym pomysłem może być jogurt z mieszanką płatków zbożowych. Koniecznie, w śniadaniu szkolnym powinna znaleźć się duża ilość warzyw. Te, dostarczają nie tylko potrzebnych węglowodanów, lecz również całą gamę witamin, które wspomagają pracę mózgu. Jeżeli dziecko w danym dniu czeka lekcja wychowania fizycznego, powinniśmy pomyśleć również o dostarczeniu potrzebnego białka. Ta wartość odżywcza odpowiada za budowanie mięśni i daje organizmowi siłę. Białko znajduje się m. in. w nabiale. Możemy dać dziecku jajka lub wzbogacić kanapkę serami.

Jak przechowywać śniadanie?

W wieku szkolnym, apetyt dzieci i świadomość żywieniowa nie jest jeszcze tak rozwinięta, jak u człowieka dorosłego. Uczniowie nie zawsze mają ochotę na jedzenie, dlatego, powinniśmy czynić wszelkie starania, by zachęcać do spożycia posiłku. W tym celu zadbajmy o właściwe przechowywanie i przenoszenie żywności. Zwykłe worki kanapkowe nie uchronią przed spłaszczeniem czy zmiażdżeniem pożywienia. Dodatkowo, jedzenie przechowywane w woreczkach szybko traci swoją świeżość i zawarte w posiłku wartości odżywcze. Zapakujmy je zatem w specjalistyczne śniadaniówki, które stanowią plastikowe pojemniki zamykane, umożliwiające przenoszenie pożywienia w warunkach próżniowych. Dzięki temu, jedzenie nie miażdży się i przez cały czas wygląda atrakcyjnie i smakowicie. Dodatkowo, próżniowe przechowywanie jedzenia zapewnia długotrwałą świeżość i chroni posiłek przed utratą niezbędnych witamin i wartości odżywczych. Takie przechowywanie szkolnego śniadania pomoże podtrzymać u dziecka apetyt i chęci na zjedzenie posiłku.



1 thought on “Śniadanie do szkoły”

  • ja swoim dzieciom czasami robię takie tortille na zimno – z serkiem śmietankowym albo chrzanowym, szynką albo łososiem i do tego warzywa 🙂 są pyszne i wygodne w jedzeniu – kroję je na takie mniejsze kawałeczki, można łatwo znaleźć przepis w internecie i są bardzo szybkie do zrobienia, sama czasami je biorę do pracy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *